Ranskaa 30 sekunnissa

Croissantin muoto

Kerrataanpa nyt vielä, että suklaa-croissant on siis ranskaksi ”pain au chocolat” – leipä suklaan kanssa. Tätä neliskanttista leivosta ei voi hyvästä syystä kutsua croissantiksi, ja nyt selitämme miksi.

Croissant tarkoittaa puolikuuta, ja se on ollut 1950-luvulta asti tärkeä osa ranskalaista aamiaista, vaikka se onkin alun perin itävaltalainen keksintö. Kuuluisin kertomus siitä, miten croissant on saanut alkunsa, juontaa juurensa ottomaanien joukkojen saapumiseen Wieniin vuonna 1683. Ottomaanit halusivat vallata kaupungin yön pimeydessä kaivamalla tunnelin kaupunginmuurin alitse. Onneksi leipurit olivat jo hereillä Wienissä ja tekivät hälytykset, jolloin Wien sai karkotettua ottomaanit kaupungista. Joukkojen torjuntavoittoa juhlistettiin leipomalla pieniä sarvia (”Hörnchen”), joiden muoto muistutti ottomaanien lipussa olevaa puolikuuta. Leipomuksen kerrotaan levinneen Ranskaan itävaltalaisen Marie­Antoinetten myötä, joka saapui Pariisiin vuonna 1770. Tarinan mukaan vasta 15-vuotias kuningatar kaipasi kotimaataan, minkä vuoksi pariisilaiset leipurit leipoivat hänen kunniakseen uuden muunnelman, joka sopi paremmin kuninkaalliseen ruokapöytään.

Kasta croissantisi aamukahviin tai nauti se marmeladin kanssa.

Billede til venstre af