Plateau de fromage

Pääsiäinen Loiressa

Loiren ympäristön alueelta ovat kotoisin useimmat Ranskan vuohenjuustoista. Se ei ole kuitenkaan vähentänyt Loiren alueen asukkaiden intoa maistella kaikkia muitakin juustoja ja luoda mykistäviä makean, suolaisen, happaman ja hapokkaan makuyhdistelmiä.

  • 1
    Katso lisätietoa -
    Président Palet de Chèvre

    Vuohenmaidosta valmistettu camembert-tyyppinen juusto, jossa on raikas ja mieto maku. Juuston kypsyessä sen maku saa lisää luonnetta ja kermaisuutta.

  • 2
    Katso lisätietoa -
    Roquefort Société AOP 100g

    Lampaanmaidosta tehty, klassinen, pastöroimaton juusto, joka on kypsytetty vuorten luolissa, kuten aito Roquefort kuuluukin. Hienostuneen suolainen makuelämys.

  • 3
    Katso lisätietoa -
    Président Petit Brie (500g)

    Ihastuttava brie, jonka maku on antelias ja aromaattinen. Juusto on heti valmis syötäväksi, mutta sen maku kehittyy ja syvenee vielä iän myötä.

  • 4
    Katso lisätietoa -
    Président Terroir

    Kauniin oranssi, kermainen ja täyteläisen makuinen punakittijuusto Normandiasta. Itsestäänselvä valinta jokaiselle juustotarjottimelle.

Ainesosat & valmistus

Paahdetut viikunat salvian, sitruunan ja hunajan kera

12 tuoretta viikunaa

12 salvianlehteä

1 luomusitruuna

2 rkl akaasiahunajaa

suolaa ja pippuria

Leikkaa viikunoiden päihin ristiviillot ja purista viikunoita hieman auki. Laita viikunat uunivuokaan ja työnnä jokaiseen salvianlehti. Ripottele päälle sitruunan raastettua kuorta. Kaada sitruunan mehu ja hunaja viikunoiden päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa 180 asteessa 8–10 minuuttia, kunnes viikunat ovat hieman painuneet kasaan ja saaneet makua salviasta ja sitruunasta. Ota viikunat uunista ja tarjoile ne lämpiminä juuston kanssa.

Appelsiinilla ja rosmariinilla maustettu fenkolikompotti

1 punasipuli

3 fenkolia

1 dl omenaviinietikkaa

75 g sokeria

1 luomuappelsiini

1 rosmariininoksa

1 dl vettä

merisuolaa ja pippuria

Kuori ja suikaloi punasipuli hienoksi. Suikaloi fenkolit, huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti. Laita kattilaan sipuli, fenkolit, etikka, sokeri, appelsiinin mehu, appelsiinin raastettu kuori, rosmariini ja vesi. Kiehauta ja anna kiehua noin 20 minuuttia tiiviiksi kompotiksi. Ota kattila liedeltä ja mausta suolalla ja pippurilla, kunnes kompotissa on haluamasi makean ja happaman tasapaino. Tarjoile jäähdytetty kompotti juuston kanssa.

Kukkakaalisalaatti lehtisellerin ja hasselpähkinöiden kera

1 kukkakaali

3 lehtisellerin vartta

25 g hasselpähkinöitä

3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

1 rkl hunajaa

merisuolaa ja pippuria

3 rkl omenaviinietikkaa

mausteyrttejä (esim. kirveliä ja lehtipersiljaa)

Irrota kukkakaalista lehdet ja heitä ne pois. Raasta kukkakaali raastimella tai hienonna veitsellä, jotta saat pientä kukkakaalimurua. Laita muruset kulhoon. Pese ja suikaloi lehtiselleri. Murskaa tai hienonna hasselpähkinät. Sekoita kukkakaali, lehtiselleri ja hasselpähkinät ja marinoi ne rypsiöljyn, hunajan, suolan, pippurin ja etikan seoksessa. Huuhtele ja hienonna mausteyrtit ja sekoita salaattiin. Tarjoile raikas salaatti juustojen kanssa.