Plateau de fromage

Pääsiäinen Provencessa

Laventeli ja viinitarhat. Auringon paiste maistuu Provencen herkuissa. Täällä kaikki on tuoretta, kuivaa ja mausteista, mikä onkin tehnyt maailmankuuluksi käsitteen "Cuisine de Soleil", auringon keittiö. Yhdistä klassisia juustoja, kuten Tomme de Savoie ja Roquefort, ja olet jo melkein perillä Provencessa.

  • 1
    Katso lisätietoa -
    Président Emmental

    Emmental on erityisen tunnettu kauniista reistään. Juustoa kypsytetään kaksi kuukautta, ja sen maku on pähkinäinen ja hienostuneen makea.

  • 2
    Katso lisätietoa -
    Président Bio Camembert

    Normandialainen luomumaidosta valmistettu Camembert, jonka mieto maku syvenee ja muuttuu kermaisemmaksi juuston kypsyessä.

  • 3
    Katso lisätietoa -
    Président Brie Annospalat

    Kahdeksan annosta brietä yksittäispakattuna. Täydellinen valinta picnic-koriin, aamiaispöytään tai välipalaleivälle.

  • 4
    Katso lisätietoa -
    Président Bleu d’Auvergne AOP

    Sinihomejuusto Auvergen kauniilta, tuliperäiseltä alueelta. Pikantti tuoksu ja selkeä maku, jossa vivahde yrttistä mausteisuutta.

  • 5
    Katso lisätietoa -
    Président Terroir

    Kauniin oranssi, kermainen ja täyteläisen makuinen punakittijuusto Normandiasta. Itsestäänselvä valinta jokaiselle juustotarjottimelle.

Ainesosat & valmistus

Tapenade eli oliivitahna

200 g mustia kivettömiä oliiveja

½ dl oliiviöljyä

½ iso valkosipuli

1 anjovisfile (voi jättää pois)

1 rkl balsamicoa

suolaa ja pippuria myllystä

Laita oliivit, oliiviöljy, valkosipuli, anjovisfile ja balsamico tehosekoittimeen ja aja karkeaksi tapenadeksi. Mausta suolalla ja pippurilla, siirrä kulhoon ja tarjoile juustojen kanssa.

Rapeat leivät sipulimarmeladin ja lakritsin kera

¼ vehnäleipää

1 rkl rypsiöljyä

merisuolaa

Sipulimarmeladi

150 g punasipulia

½ dl omenaviinietikkaa

50 g sokeria

½ dl vettä

pieni ripaus lakritsijauhetta tai 1 tanko lakritsijuurta

merisuolaa ja pippuria myllystä

Leikkaa leipä ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle rypsiöljyä ja mausta suolalla. Paista leipäviipaleita uunissa 180 asteessa 5–7 minuuttia, kunnes leivät ovat ruskistuneita ja rapeita. Tarjoile leivät sipulimarmeladin ja juustojen kanssa.

Sipulimarmeladi


Kuori sipulit ja viipaloi ne pituussuunnassa. Laita sipuliviipaleet, sokeri ja vesi kattilaan ja anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes keitos on kiehunut kasaan sipulikompotiksi. Ota kattila liedeltä ja mausta lakritsijauheella, suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan.

Hillotut vihreät tomaatit appelsiinilla, kanelilla ja laventelilla maustettuna

2 luomuappelsiinia

4 dl etikkaa

4 dl vettä

400 g ruokosokeria

1 kanelitanko

2–3 laventelinkukkaa (tuoreena tai kuivattuna)

15 pippuria

1 kg vihreitä tomaatteja

Leikkaa appelsiinit neljään osaan ja kiehauta yhdessä etikan, veden, ruokosokerin, kanelin, laventelin ja pippurien kanssa. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja lisää kattilaan. Kiehauta ja ota kattila pois liedeltä. Kaada tomaatit ja liemi keitettyyn hillopurkkiin, sulje kansi ja laita purkki jääkaappiin. Anna tomaattien vetäytyä noin viikon ajan ennen käyttöä. Tomaatit säilyvät avaamattomina jääkaapissa noin 6 kuukautta. Syö tomaatit juustojen lisukkeena tai käytä niitä antamaan ruoalle hieman hapanimelää potkua.