Plateau de fromage

Uskollisena perinteille

Perinteet ja niiden uudistaminen. Ranskalaiset juustot eivät ehkä ole vielä jouluperinne, mutta ne voisivat hyvin olla. Etenkin yhdistettynä monipuolisiin lisukkeisiin, joilla herkullisuus ja näyttävyys saadaan kohotettua vielä juhlavammalle tasolle.

  • 1
    Katso lisätietoa -
    Président Comté

    Ihastuttava juusto Alpeilta. Valmistettu pastöroimattomasta lehmänmaidosta. Maito saadaan lehmistä, jotka ovat syöneet vain ruohoa ja heinää. Suuri ja pyöreä maku.

  • 2
    Katso lisätietoa -
    Président Terroir

    Kauniin oranssi, kermainen ja täyteläisen makuinen punakittijuusto Normandiasta. Itsestäänselvä valinta jokaiselle juustotarjottimelle.

  • 3
    Katso lisätietoa -
    Président Brie kiilapala

    Klassinen briejuusto ohuella valkohomekerroksella. Juusto leikataan lohkoiksi kolmen kilon brietahkoista, minkä ansiosta juusto on erityisen kermaista.

  • 4
    Katso lisätietoa -
    Président Chèvre Riblaire

    Président Chèvre Riblaire - vuohenjuusto on tuoreena rakenteeltaan kiinteä ja mureneva sekä maultaan mieto. Kypsyessään juuston rakenne vähitellen pehmenee ja maku voimistuu. Juuston pintaa peittää hieno valkoinen homekerros.

  • 5
    Katso lisätietoa -
    Président Bleu d’Auvergne AOP

    Sinihomejuusto Auvergen kauniilta, tuliperäiseltä alueelta. Pikantti tuoksu ja selkeä maku, jossa vivahde yrttistä mausteisuutta.

Ainesosat & valmistus

Endiivisalaatti appelsiinin ja saksanpähkinöiden kera

4 endiiviä

2 appelsiinia

2 rkl omenaviinietikkaa

2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

1 rkl akaasiahunajaa

merisuolaa ja pippuria

½ nippua rakuunaa

50 g saksanpähkinöitä

Leikkaa juuret pois endiiveistä, pese endiivit ja irrota lehdet kokonaisina. Kuori appelsiinit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kääntele appelsiinin palat etikan, öljyn, hunajan, suolan ja pippurin seoksessa. Kaada kastike endiivien päälle, sekoita ja ripottele päälle hienonnettua rakuunaa ja saksanpähkinöitä. Tarjoile salaatti heti.

Sitruunalla ja hunajalla maustettu päärynähilloke

4 isoa päärynää

1 dl vettä

½ sitruunaa

300 g sokeria

100 g hunajaa

Kuori päärynät ja lohko neljään osaan. Poista siemenkodat ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Laita palat kattilaan yhdessä veden ja sitruunan mehun kanssa ja anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia, kunnes saat paksun soseen. Lisää sokeri ja hunaja ja anna kiehua 15–20 minuuttia. Jos soseessa on vielä kokkareita, voit soseuttaa ne vispilällä. Säilö hilloke purkkiin tai ilmatiiviiseen säilytysastiaan.

Paahdettu mausteinen taatelileipä

75 g voita

150 g hunajaa

60 g fariinisokeria

1 kananmuna

50 g tuoreita pehmeitä taateleita (kivet poistettuna)

½ luomusitruunaa

300 g vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl jauhettua kardemummaa

1 tl jauhettua kanelia

ripaus jauhettua neilikkaa

1½ dl piimää

voita vuoan voiteluun

Sulata voi, hunaja ja fariinisokeri kattilassa. Ota kattila liedeltä, kun ainekset ovat sulaneet ja lisää kananmuna – vatkaa huolellisesti, jotta lämmin hunajamassa ei muuta kananmunaa kokkeliksi. Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita paloihin sitruunan raastettu kuori ja mehu. Lisää vehnäjauhot, ruokasooda, mausteet ja piimä hunajamassaan. Vatkaa taikina tasaiseksi vispilällä ja sekoita lopuksi taatelit joukkoon. Voitele leipävuoka, kaada taikina vuokaan ja paista leipää uunissa 150 asteessa 45–55 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennen tarjoilua. Voit myös viipaloida leivästä ohuita siivuja ja paahtaa ne leivänpaahtimessa tai paistinpannulla.