Ranskaa 30 sekunnissa

Patongit haltuun!

Ylpeä leipäkansa Ranska voi kehua sillä, että maassa valmistetaan noin 10 miljoonaa patonkia vuodessa, mikä tekee 320 patonkia sekunnissa.

Vaikka ranskalaisten leivänkulutus onkin laskussa, leipä on edelleen kiistämättömästi suosituin hiilihydraattien lähde Ranskassa. Tämä voi johtua osittain vuodelta 1993 peräisin olevasta asetuksesta, jonka tavoitteena on taata perinteisen ranskalaisen patongin (”baguette de tradition Française”) laatu ja tuoreus. Leipä saa sisältää ainoastaan vehnäjauhoja, vettä, suolaa sekä hiivaa tai leivinjauhetta, ja sen tulee olla myyntipaikassa leivottua. Muita jauhotyyppejä (soija, mallas, jne.) saa lisätä korkeintaan 2 %. Karkeampia, jyviä ja siemeniä sisältäviä patonkeja on toki nykyään myynnissä kaikissa leipomoissa.

Hyvän patongin tunnistaa rapeasta ja kullanruskeasta pinnasta, joka murenee kosketettaessa. Tuoksu on hennon jyväinen ja aprikoosiin vivahtava.

Billede til venstre af