Gastronomia
Ranskalaisen leivän ja ranskanleivän ero
Oletko seissyt ranskalaisen leipomon tiskillä ja tuntenut olosi hämmentyneeksi tarjonnan edessä? Jottet päätyisi siihen kuuluisaan patonkiin, saanemme antaa sinulle muutaman vinkin. Kuinka monta ranskalaista leipää muuten tunnet? Kokeilepa.
Couronne: Kruununmuotoinen leipä, jonka keskellä on reikä.
Beignets: Muistuttaa donitsia hillon kanssa tai ilman.
Flute: Patonkia muistuttava, mutta kaksi kertaa isompi
Bâtard: Nimen suora käännös tarkoittaa paskiaista. Leipä on kuin pieleen mennyt patonki. Joko puolet sitä pienempi tai vain oudon muotoinen.
Ficelle: “Jono”. Nimensä mukaisesti todella pitkä ja ohut leipä, joka kuivuu ohuutensa takia nopeasti.
Pain de campagne tai pain miche: Maalaisleipä. Vaihtelee suuresti. Tehty yleensä karkeista vehnä- tai ruisjauhoista.
Pain complet: Täysjyväleipä.
Pain aux céréales: Myslileipä.
Pain de seigle tai pain noir: Ruisleipä.
Pain bis: Leivottu ruisjauhoista.
Pain au Levain: Hapanleipä.
Pain azyme tai pain juif: Happamaton leipä. Juutalainen ruoka paaston aikana.
Brioche: Makea leipä, johon on käytetty enemmän munia, voita ja sokeria kuin tavalliseen leipään. Käytetään usein leivän sisään tehtävissä ruoissa ja pasteijoissa.
Pain cramique: Muistuttaa briossia, lisänä rusinoita.
Pain de mie: Paahtoleipä.
Pain aux noix: Pähkinöillä.
Pain aux olives: Oliiveilla.
Pain aux lardons: Pekonilla.
Pain à l’ail: Valkosipulilla.
Pain au froment: 100 % vehnäjauhoista.
Pain boule: Perinteinen pyöreä leipä.
Pain brié: Runsaan voin kanssa valmistettu normandialainen vehnäjauholeipä.
Pain d’épices: Hunajalla ja mausteilla maustettu rukiinen leipä, joka muistuttaa englantilaista piparkakkua.
Pain de maïs: Maissileipä.
Pain au son: Vehnänleseistä.
Pain déjeunette: Aamiaispatonki. Pienempi kuin tavallinen patonki.
Pain forgeron: Auringonkukansiemenistä, seesaminsiemenistä ja pellavansiemenistä.
Vinkki Pariisin visiitille: Poikkea Boulangerie Poilane -putiikissa (Rue du Cherche-Midi) ja maista legendaarista Poilane-leipää.