Gastronomia
Ranskalaisen leivän ja ranskanleivän ero
![](https://president-juusto.fi/wp-content/uploads/2015/07/Baguettes_800x800.jpg)
![](https://president-juusto.fi/wp-content/uploads/2015/07/broed_800x300px.jpg)
Oletko seissyt ranskalaisen leipomon tiskillä ja tuntenut olosi hämmentyneeksi tarjonnan edessä? Jottet päätyisi siihen kuuluisaan patonkiin, saanemme antaa sinulle muutaman vinkin. Kuinka monta ranskalaista leipää muuten tunnet? Kokeilepa.
Couronne: Kruununmuotoinen leipä, jonka keskellä on reikä.
Beignets: Muistuttaa donitsia hillon kanssa tai ilman.
Flute: Patonkia muistuttava, mutta kaksi kertaa isompi
Bâtard: Nimen suora käännös tarkoittaa paskiaista. Leipä on kuin pieleen mennyt patonki. Joko puolet sitä pienempi tai vain oudon muotoinen.
Ficelle: “Jono”. Nimensä mukaisesti todella pitkä ja ohut leipä, joka kuivuu ohuutensa takia nopeasti.
Pain de campagne tai pain miche: Maalaisleipä. Vaihtelee suuresti. Tehty yleensä karkeista vehnä- tai ruisjauhoista.
Pain complet: Täysjyväleipä.
Pain aux céréales: Myslileipä.
Pain de seigle tai pain noir: Ruisleipä.
Pain bis: Leivottu ruisjauhoista.
Pain au Levain: Hapanleipä.
Pain azyme tai pain juif: Happamaton leipä. Juutalainen ruoka paaston aikana.
Brioche: Makea leipä, johon on käytetty enemmän munia, voita ja sokeria kuin tavalliseen leipään. Käytetään usein leivän sisään tehtävissä ruoissa ja pasteijoissa.
Pain cramique: Muistuttaa briossia, lisänä rusinoita.
Pain de mie: Paahtoleipä.
Pain aux noix: Pähkinöillä.
Pain aux olives: Oliiveilla.
Pain aux lardons: Pekonilla.
Pain à l’ail: Valkosipulilla.
Pain au froment: 100 % vehnäjauhoista.
Pain boule: Perinteinen pyöreä leipä.
Pain brié: Runsaan voin kanssa valmistettu normandialainen vehnäjauholeipä.
Pain d’épices: Hunajalla ja mausteilla maustettu rukiinen leipä, joka muistuttaa englantilaista piparkakkua.
Pain de maïs: Maissileipä.
Pain au son: Vehnänleseistä.
Pain déjeunette: Aamiaispatonki. Pienempi kuin tavallinen patonki.
Pain forgeron: Auringonkukansiemenistä, seesaminsiemenistä ja pellavansiemenistä.
Vinkki Pariisin visiitille: Poikkea Boulangerie Poilane -putiikissa (Rue du Cherche-Midi) ja maista legendaarista Poilane-leipää.