Desserts
Friteerattua brie-juustoa tyrni-porkkanakompotin kera
Ihastuttava brie, jonka maku on antelias ja aromaattinen. Juusto on heti valmis syötäväksi, mutta sen maku kehittyy ja syvenee vielä iän myötä.
200 g Président Brie -juustoa
vehnäjauhoja
1 kananmuna
korppujauhoja
1 litra auringonkukka- tai oliiviöljyä friteeraamiseen
Tyrni-porkkanakompotti
100 g tyrnimarjoja (pakastettuja)
75 g sokeria
3 porkkanaa (n. 150 g)
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
suolaa
Leikkaa brie-juusto neljään yhtä suureen kolmikulmaiseen palaan ja pyörittele palat jauhoissa, kananmunassa ja korppujauhoissa. Tee tämä kaksi kertaa, jotta paneerauksesta tulee tiivis ja tasainen.
Kaada öljy kattilaan ja lämmitä se varovasti 150–160 asteeseen.
Upota paneeratut brie-palat öljyyn ja friteeraa noin 1–2 minuuttia, kunnes ne ovat päältä kullanruskeita ja rapeita ja sisältä lämpimiä ja pehmeitä. Nosta brie-palat öljystä talouspaperin päälle ja valuta ylimääräinen rasva pois.
Tarjoile lämpimät ja rapeat brie-palat porkkanasta ja tyrnistä valmistetun kompotin kanssa.
Tyrni-porkkanakompotti
Laita sulatetut tyrnimarjat kulhoon ja ripottele sokeri päälle. Anna vetäytyä 15–20 minuuttia.
Kuori porkkanat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi (noin 1⁄2 x 1⁄2 cm). Kuullota porkkanakuutioita tilkassa öljyä alhaisella lämmöllä 1–2 minuuttia. Lisää sen jälkeen tyrnimarjat, sokeri, etikka, ripaus suolaa ja loput öljystä. Keitä 8–10 minuuttia alhaisella lämmöllä, kunnes seos on sakeutunut kompotiksi. Ota kattila pois liedeltä ja anna kompotin vetäytyä hetki. Mausta vielä tarpeen mukaan etikalla ja sokerilla ja kaada kompotti kulhoon.
Kompottia voi valmistaa myös isomman erän ja säilöä hillopurkkeihin myöhempää käyttöä varten.