Plateau de fromage
Uskollisena perinteille
Perinteet ja niiden uudistaminen. Ranskalaiset juustot eivät ehkä ole vielä jouluperinne, mutta ne voisivat hyvin olla. Etenkin yhdistettynä monipuolisiin lisukkeisiin, joilla herkullisuus ja näyttävyys saadaan kohotettua vielä juhlavammalle tasolle.
-
1Katso lisätietoa -Président Comté
Ihastuttava juusto Alpeilta. Valmistettu pastöroimattomasta lehmänmaidosta. Maito saadaan lehmistä, jotka ovat syöneet vain ruohoa ja heinää. Suuri ja pyöreä maku.
-
2Katso lisätietoa -Président Brie kiilapala
Klassinen briejuusto ohuella valkohomekerroksella. Juusto leikataan lohkoiksi kolmen kilon brietahkoista, minkä ansiosta juusto on erityisen kermaista.
-
3Katso lisätietoa -Président Chèvre
Président Chèvre -vuohenjuusto on tuoreena rakenteeltaan kiinteä ja mureneva sekä maultaan mieto. Kypsyessään juuston rakenne vähitellen pehmenee ja maku voimistuu. Juuston pintaa peittää hieno valkoinen homekerros.
-
4Katso lisätietoa -Roquefort Société AOP 100g
Lampaanmaidosta tehty, klassinen, pastöroimaton juusto, joka on kypsytetty vuorten luolissa, kuten aito Roquefort kuuluukin. Hienostuneen suolainen makuelämys.
Endiivisalaatti appelsiinin ja saksanpähkinöiden kera
4 endiiviä
2 appelsiinia
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 rkl akaasiahunajaa
merisuolaa ja pippuria
½ nippua rakuunaa
50 g saksanpähkinöitä
Leikkaa juuret pois endiiveistä, pese endiivit ja irrota lehdet kokonaisina. Kuori appelsiinit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kääntele appelsiinin palat etikan, öljyn, hunajan, suolan ja pippurin seoksessa. Kaada kastike endiivien päälle, sekoita ja ripottele päälle hienonnettua rakuunaa ja saksanpähkinöitä. Tarjoile salaatti heti.
Sitruunalla ja hunajalla maustettu päärynähilloke
4 isoa päärynää
1 dl vettä
½ sitruunaa
300 g sokeria
100 g hunajaa
Kuori päärynät ja lohko neljään osaan. Poista siemenkodat ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Laita palat kattilaan yhdessä veden ja sitruunan mehun kanssa ja anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia, kunnes saat paksun soseen. Lisää sokeri ja hunaja ja anna kiehua 15–20 minuuttia. Jos soseessa on vielä kokkareita, voit soseuttaa ne vispilällä. Säilö hilloke purkkiin tai ilmatiiviiseen säilytysastiaan.
Paahdettu mausteinen taatelileipä
75 g voita
150 g hunajaa
60 g fariinisokeria
1 kananmuna
50 g tuoreita pehmeitä taateleita (kivet poistettuna)
½ luomusitruunaa
300 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua kanelia
ripaus jauhettua neilikkaa
1½ dl piimää
voita vuoan voiteluun
Sulata voi, hunaja ja fariinisokeri kattilassa. Ota kattila liedeltä, kun ainekset ovat sulaneet ja lisää kananmuna – vatkaa huolellisesti, jotta lämmin hunajamassa ei muuta kananmunaa kokkeliksi. Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita paloihin sitruunan raastettu kuori ja mehu. Lisää vehnäjauhot, ruokasooda, mausteet ja piimä hunajamassaan. Vatkaa taikina tasaiseksi vispilällä ja sekoita lopuksi taatelit joukkoon. Voitele leipävuoka, kaada taikina vuokaan ja paista leipää uunissa 150 asteessa 45–55 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennen tarjoilua. Voit myös viipaloida leivästä ohuita siivuja ja paahtaa ne leivänpaahtimessa tai paistinpannulla.