Vinkkejä & niksejä

Oppaasi juustojen maailmaan

Sinun ei tarvitse osata puhua ranskaa ymmärtääksesi ranskalaisia juustoja. Ainoa, mitä tarvitset kehittyäksesi aidoksi juustokulinaristiksi, on annos uteliaisuutta ja kokeilunhalua. Asiassa auttaa toki, jos olet lisäksi perso hyvälle ruoalle.

Olemme koonneet tänne parhaat vinkkimme, jotka auttavat sinua tutustumaan juustojen ihmeelliseen maailmaan.

Nautinnollisia hetkiä.

Lue lisää juustoista

”Pikaruokaa ranskalaiseen tapaan” on kirja juustoista, mutta se on myös opas uusiin makuelämyksiin. Lue kirja tästä ja saat hyviä neuvoja herkullisiin juustopöytiin, ideoita juuston lisukkeiksi ja tietoa erilaisista juustotyypeistä.

Juustojen leikkaaminen

Tässä muutamia perussääntöjä juustojen leikkaamisesta:

 • Pyöreät, nelikulmaiset ja kartion muotoiset juustot leikataan viipaleina täytekakun tapaan
 • Kolmikulmaiset juustot leikataan kärjestä alkaen, jotta kolmiomainen muoto säilyy
 • Kiinteät juustot voi leikata viipaleiksi, kuutioiksi tai tikuiksi
 • Espanjalaisen manchegon kaltainen pyöreä, kiinteä juusto leikataan ohuiksi kolmioiksi – kuten sen kotimaassa Espanjassa.

Kuinka juusto tulisi säilyttää?

Paras tapa suojata juusto on laittaa se takaisin alkuperäiseen pakkaukseensa. Toinen hyvä tapa on kääriä juusto vahapaperiin. Vaihtoehtoisesti voit myös kääriä juuston ensin leivinpaperiin ja sitten alumiinifolioon. Talouspaperin ja folion yhdistelmä ei ole paras mahdollinen, mutta sitäkin voi käyttää, jos juustoa ei ole tarkoitus säilyttää pitkään.

Olut juuston kyytipoikana

Tietyt juustot ja oluet toimivat mahtavasti yhdessä. Oluen keveys, karvaus ja tietynlainen karamellimaisuus täydentävät hienostuneesti monien juustojen makua. Oluen sisältämä hiilidioksidi myös raikastaa ja puhdistaa makuhermot vähän samaan tapaan kuin valkoviini.

Valitessaan olueen sopivaa juustoa (tai juustoon sopivaa olutta) kannattaa noudattaa seuraavia nyrkkisääntöjä:

 • Kevyelle juustolle sopii kevyt olut, kuten vehnäolut
 • Mitä vahvemmanmakuisesta  ja rasvaisemmasta juustosta on kyse, sitä alkoholipitoisempi ja vahvemmanmakuinen olut sille sopii.
 • Yleisesti ottaen oluet, joiden maussa on hedelmäisyyttä tai marjaisuutta, sopivat juustoille hyvin.

Valitse juustoon sopiva viini

Saammeko antaa muutaman vinkin, kuinka valita oikea viini juuston kanssa?

Tässä joitakin peukalosääntöjä alkajaisiksi:

 • Mieto juusto – kevyt viini. Ja päinvastoin.
 • Viinit ja juustot, jotka tulevat samalta alueelta, sopivat lähes aina hyvin yhteen.
 • Suolainen ja makea yhdistelmä toimii usein mainiosti. Esim. Roquefort ja makea valkoviini, kuten Sauternes tai Gewürtsztraminer Alsacesta.
 • Brie maistuu aina Chardonnayn ja kevyempien Beaujolais’n punaviinien kanssa.
 • Vuohenjuuston ja kovan keltaisen juuston kyytipojaksi sopivat erityisesti Sancerre ja Sauvignon Blanc Bordeaux’sta.
 • Punakittijuusto ansaitsee seurakseen makeamman ja jalon viinin, kuten Muscatin tai Beaujolais Morgon ja Fleurien.
 • Tuorejuuston ja kermajuuston kylkeen istuu kuiva ja voimakas valkoviini, kuten Sauvignon Blanc tai täyteläinen Muscat ja Pinot Gris Alsace.

Vaihtelu virkistää ja kokeilu kannattaa

Älä jämähdä tuttuihin ratkaisuihin. Vaihtele rohkeasti juustotarjottimesi tarjontaa. Kokeile ennakkoluulottomasti uusia tuttavuuksia, yhdistele ja maistele. Hyödynnä tarjottimellasi koko juustojen värikirjo: valkoista, keltaista, punaista ja sinistä. Kokoa kattava kirjo eri eläinten maidosta tehtyjä juustoja: vuohen, lampaan, lehmän. Ota mukaan pehmeitä, kermaisia ja kovia juustoja.  Mietoja ja vahvoja. Kokoa valikoima, josta jokaiselle löytyy oma suosikkijuusto. Heittäydy ranskalaiseksi juustokulinaristiksi. Herkuttele ja haltioidu.

 

Kokeile juuston kanssa valkoviiniä

Yleensä juuston luontevimmaksi kumppaniksi mielletään punaviini. Sehän on se tuttu yhdistelmä, joten useimmat meistä ovat kokeilleet. Monille kokeilusta on kuitenkin voinut jäädä suuhun outo maku. Eikä ihme, sillä itse asiassa monien juustojen seuraksi sopisi huomattavasti paremmin valkoviini, jonka tanniinipitoisuus (parkkihappoisuus) on punaviiniä alhaisempi.

Tietenkään ei ole suuren suuri kulinaristinen rikos nauttia ranskalaisen laatujuuston seurana lasillinen hyvää punaviiniä – etenkään, jos se on peräisin Burgundysta. Mutta kokeilepa silti seuraavalla kerralla valkoviiniä. Saatat yllättyä iloisesti…

Juustopöydän lisukkeet

Lisukkeet tuovat juustopöytään paitsi lisää makua myös näyttävyyttä. Nopea ja takuuvarma ratkaisu on viipaloida juustojen seuraksi päärynöitä tai vaihtoehtoisesti lisätä tarjottimelle mansikoita tai kuivattuja aprikooseja.  Jos aikaa on enemmän, voit valmistaa palan painikkeeksi herkullisen chutneyn tai kompotin. Inspiroivia vinkkejä löydät sivustomme reseptien joukosta.

Muista myös, että juustopöydän lisukkeita ei kannata laittaa juustojen päälle, ettei niiden maku tartu.

Näin hyödynnät ylijääneet juustonpalat

Pieni nokare sinihomejuustoa antaa kummasti lisämakua kastikkeelle tai muhennokselle. Samoin pikkuinen siivu brietä voi tehdä keitosta ihanan pehmeän ja kermaisen. Älä siis enää tuskaile, mitä tehdä yli jääneillä juustonpaloilla. Nauti niistä. Täydennä niillä ruokiasi ja etsi uusia makuyhdistelmiä. Inspiraatiota löydät tämän sivuston resepteistä.

 

Tarjoile tyylillä

Persoonallisella tarjoilutavalla voit korostaa juustojen makua ja alkuperää sekä tuoda kattaukseen näyttävyyttä. Asettele juustot vaikka ihanan rustiikkiselle leikkuulaudalle tai hienolle lasitarjottimelle. Tai ehkäpä kätköistäsi löytyy juustotarjottimeksi sopiva luonnonkivilaatta tai vanha tynnyrin kansi…

 

Kuinka paljon tulisi varata juustoa per syöjä?

Nyrkkisääntö:

Jos juusto tarjoillaan pääruokana, kullekin tulisi varata juustoa noin 250 grammaa. Mikäli juusto on osana jälkiruokaa, kannattaa juustoa varata noin 100 – 150 grammaa per henkilö.

Kuinka leikkaat juuston oikeaoppisesti

Pyöreät, neliöt ja pyramidinmuotoinen juustot tulisi leikata kuin kakku. Kolmionmuotoiset juustot sen sijaan pitäisi pyrkiä leikkaamaan siten, että kolmiomuoto säilyy ainakin osittain. Kovat juustot voidaan leikata joko viipaleiksi, kuutioiksi tai tikuiksi.

Vinkki kattaukseen: Tarjoile jotkut juustot näyttävästi kokonaisina, osa valmiiksi leikattuina.

 

Pois jääkaapista

 

Saadaksesi juuston makuaromit uhkeimmilleen, muista ottaa juusto jääkaapista vähintään tuntia ennen tarjoilua. Näin kannattaa tehdä kaikkien pehmeiden ja kermaisten juustojen kanssa, etenkin homejuustojen. Avaa pakkaukset kuitenkin vasta juuri ennen tarjoilua, jottei juustojen pinta ehdi kuivua.

Tuorejuustoa ja keltaista juustoa ei tarvitse poistaa jääkaapista kuin vasta juuri ennen tarjoilua.