Plateau de fromage
Pääsiäinen Normandiassa
Normandian karu rannikko on kuuluisa ostereistaan, mutta alueelta tulee myös paljon muita herkkuja. Lehmät laiduntavat idyllisillä niityillä syvemmällä sisämaassa antaen alueen maidolle ja juustoilla omaleimaisen makunsa. Missäpä muuallakaan kuin juuri Camembertin pienessä kaupungissa Normandiassa maatalon emäntä Marie Harel oppi valmistamaan pehmeitä ja kermaisia juustoja. Normandian tuulinen ilmasto tarjoaa myös täydelliset kasvuolosuhteet rosmariinille ja omenoille. Omenoista tislatataan Calvadosta, johon monien mielestä kiteytyy Normandian perimmäinen olemus.
-
1Katso lisätietoa -Président Comté
Ihastuttava juusto Alpeilta. Valmistettu pastöroimattomasta lehmänmaidosta. Maito saadaan lehmistä, jotka ovat syöneet vain ruohoa ja heinää. Suuri ja pyöreä maku.
-
2Katso lisätietoa -Président Brie kiilapala
Klassinen briejuusto ohuella valkohomekerroksella. Juusto leikataan lohkoiksi kolmen kilon brietahkoista, minkä ansiosta juusto on erityisen kermaista.
-
3Katso lisätietoa -Président Chèvre
Président Chèvre -vuohenjuusto on tuoreena rakenteeltaan kiinteä ja mureneva sekä maultaan mieto. Kypsyessään juuston rakenne vähitellen pehmenee ja maku voimistuu. Juuston pintaa peittää hieno valkoinen homekerros.
-
4Katso lisätietoa -Roquefort Société AOP 100g
Lampaanmaidosta tehty, klassinen, pastöroimaton juusto, joka on kypsytetty vuorten luolissa, kuten aito Roquefort kuuluukin. Hienostuneen suolainen makuelämys.
Karamellisoidut calvados-omenat spelttihiutaleiden kera
125 g voita
175 g sokeria
1 kg omenoita (mielellään happamia)
1–2 cl calvados-viiniä
100 g spelttihiutaleita
Sulata noin 2/3 voista paksupohjaisessa paistinpannussa. Lisää 2/3 sokerista ja sekoita, kunnes sokeri ja voi ovat sekoittuneet kunnolla. Ota pannu pois liedeltä. Kuori omenat, lohko neljään osaan ja poista kannat ja siemenkodat. Jos omenat ovat hyvin suuria, voit pilkkoa ne pienemmiksi, mutta on tärkeää, että lohkot eivät ole liian pieniä. Lisää omenalohkot pannulle sokeri-voiseokseen – lado omenat tiiviisti kupera puoli alaspäin. Ripottele pannulle loput sokerista ja paloittele loppu voi omenoiden päälle. Laita pannu uudelleen liedelle keskilämmölle ja anna kiehua hiljalleen, kunnes voi-sokeriseos kuplii omenalohkojen välissä ja alkaa karamellisoitua. Tämä vie noin 15–20 minuuttia. Varo, ettei sokeriseos kiehu liian kovaa ja pääse ruskistumaan. Lisää lopuksi calvados ja anna kiehua ja imeytyä omenoihin hetken aikaa. Paahda spelttihiutaleita kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä 5–6 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja tuoksuvat pähkinäiseltä. Asettele omenat tarjoiluastiaan, kaada karamellisoitunut kastike päälle ja ripottele pinnalle paahdetut spelttihiutaleet.
Paahdetut, hillotut latva-artisokat ripauksella rosmariinia
12–14 kpl latva-artisokkia
1 kokonainen tuore valkosipuli
10 rosmariininoksaa
½ dl oliiviöljyä
3 rkl omenaviinietikkaa
merisuolaa ja pippuria myllystä
Poista uloimmat lehdet latva-artisokista niin, että jäljelle jäävät vain pohja ja sisälehdet. Puolita latva-artisokat ja kaavi parrat pois lusikalla. Laita latva-artisokan puolikkaat vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Paloittele kuorittu valkosipuli ja huuhtele rosmariini kylmällä vedellä. Lisää valkosipuli, rosmariininoksat, öljy, etikka, suola ja pippuri latva-artisokkien päälle. Kääntele latva-artisokkia, jotta ainekset sekoittuvat. Paista latva-artisokkia uunissa 140–150 asteessa 25–30 minuuttia. Kääntele paistamisen aikana, jotta latva-artisokat kypsyvät tasaisesti. Ota latva-artisokat uunista, anna jäähtyä hieman ja tarjoile juuston lisukkeena.
Appelsiinilla ja mintulla maustetut paahdetut paprikat
4 punaista paprikaa
2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa ja pippuria
2 rkl omenaviinietikkaa
1 tl akaasiahunajaa
2 luomuappelsiinia
10–15 mintunlehteä
Kastikkeeseen: 2 rkl oliiviöljyä
Hiero paprikoihin hieman oliiviöljyä ja suolaa, laita paprikat uunivuokaan ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Kääntele paprikoita muutaman kerran paistamisen aikana. Ota paprikat uunista (niiden tulee olla hieman mustia), laita ne heti pakastepussiin ja sulje pussi. Kun paprikat ovat vetäytyneet noin 10 minuuttia pussissa, kuoret on helppo irrottaa. Irrota kuoret ja siemenkodat paprikoista hedelmäveitsellä. Vatkaa öljy, etikka, hunaja, suola ja pippuri kastikkeeksi. Lisää appelsiinin raastettu kuori, kahden appelsiinin mehu ja lopuksi hienonnettu minttu. Suikaloi paprikat ja kääntele ne kastikkeeseen. Anna paprikoiden vetäytyä 3–4 tuntia, ennen kuin tarjoilet ne juustojen lisukkeena.