Plat principal

Soupe à l’oignon gratinée

Intro
Klassinen ranskalainen sipulikeitto grillattujen juustoleipien kera. Tarjoile lounaaksi tai alkuruuaksi. Maistuu erityisen hyvältä koleana syyspäivänä.
4 annosta
Ainesosat & valmistus

6 suurta sipulia

2 valkosipulin kynttä

10 g voita

5 timjaminvartta

Merisuolaa

Pippuria myllystä

1½ litraa vettä tai mietoa kanalientä

1 käsittelemäton sitruuna

Grillatut juustoleivät:

8 vehnäleipäviipaletta

1 rkl oliiviöljyä

100 g emmental-juustoa

Suolaa

Pippuria myllystä

Kuori sipuli ja valkosipuli, puolita sipulit ja hienonna ne. Sulata voi suuressa kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja timjaminvarret. Kuullota niitä kunnes ne alkavat karamellisoitua ja saada hiukan väriä. Lisää suola ja pippuri ja kuullota sipuleita vielä 2—3 minuuttia.

Lisää vesi tai kanaliemi ja anna keiton kiehua hiljaisella tulella 20 min.

Valmista juustoleivät keiton kiehuessa. Sivele leipäviipaleet oliiviöljyllä ja grillaa niitä n. 1 minuutti uuniritilän päällä uunissa, jotta leivistä tulee rapeita ja kullanruskeita. Ota leivät ulos uunista ja ripottele niiden päälle emmentalia, grillaa niitä vielä n. 30—60 sek, jotta juusto sulaa.

Valmis keitto maustetaan sitruunamehulla, hienoksi raastetulla sitruunankuorella. Tarkista maku. Syö keitto höyryävän kuumana grillattujen leipien kanssa. Laita leivät joko keiton päälle tai lautasen viereen.